Sulforafan, pomocník proti rakovině. Aktivuje se žvýkáním čerstvé brokolice

27.05.2025

Nejznámějším zdrojem sulforafanu je brokolice.

Ivana Vitovská13. 4. 2025

Rakovina je celosvětovým zdravotním problémem. Vědci varují, že už teď vysoká nemocnost a úmrtnost způsobená touto nemocí v budoucnu ještě výrazně vzroste. Mezi účinné léky, které proti rakovině bojují, se v poslední době zařadily i sloučeniny získané z rostlin. Patří mezi ně například sulforafan, který se extrahuje z brokolice, květáku a dalších brukvovitých plodin. Studie ukázaly, že jeho účinky v boji proti rakovinným buňkám jsou velmi slibné.

CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:

  • Sulforan se aktivuje žvýkáním
  • Sulforafan jako pomocník proti nádorům
  • Kde najdeme sulforafan

Počet nemocných rakovinou celosvětově neustále stoupá. Podle odhadu Globální observatoře rakoviny bude celosvětová zátěž rakovinou v roce 2040 činit 28,4 milionu případů, což znamená 47procentní nárůst ve srovnání s mírou onemocnění v roce 2020.

Vývoj léků, které mohou bojovat proti tomuto závažnému onemocnění, proto stále pokračuje. Velké pozornosti se těší například sloučeniny získané z rostlin a jejich kombinace s konvenčními léky. Jednou z velmi nadějných látek je sulforafan.

Je prvního, ruce na prsa! Zánětlivá forma rakoviny může být fatální v řádu týdnů

Zdraví

"Sulforafanové sloučeniny mohou blokovat vyvolání nádoru nebo potlačit postup rakoviny. Bylo prokázáno, že sulforafan trojnásobně snižuje vývoj rakoviny prsu a také metastáz," uvedl Deník v článku Tajemství květáku: Bojuje proti rakovině a posiluje účinky chemoterapie.

Aktivuje se při krájení nebo žvýkání

A co vlastně je ten sulforafan? Jde o sloučeninu bohatou na síru, která se přirozeně vyskytuje v brukvovité zelenině, jako je brokolice, zelí, květák či kapusta. Zajímavé je, že se aktivuje při nakrájení nebo žvýkání této zeleniny.

"Chemická látka obsažená v brukvovité zelenině, zvaná glukorafanin, se u lidí mísí s enzymem zvaným myrosináza, který produkuje právě sulforafan," vysvětluje zdravotnický portál WebMD.

Jíte pravidelně brokolici?Ano.•61 %HlasovatNe.•39 %Hlasovat

Jednou z hlavních vlastností sulforafanu je jeho výrazná antioxidační aktivita. Jde dokonce o jeden z nejsilnějších antioxidantů vůbec. Chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů, tedy nestabilních molekul, které mohou poškodit buněčnou strukturu a přispívat tak ke stárnutí i vzniku řady nemocí (včetně rakoviny).

Sulforafan je schopen aktivovat hned několik antioxidačních drah a enzymů a poskytnout buňkám dostatečnou ochranu. "Během boje proti rakovinným buňkám produkuje naše tělo speciální enzymy, takzvané enzymy fáze 2 (enzymy pomáhající ničit škodlivé látky dřív, než stihnou poškodit DNA; pozn. red.). Sulforafan je aktivátorem enzymů fáze 2, čímž neutralizuje karcinogeny dříve, než poškodí DNA," informuje portál Bezpečnost potravin.

Podle dosavadních výzkumů může sulforafan prospívat zdraví srdce a střev, snižovat krevní tlak, hladinu cukru v krvi i zánět v těle a může dokonce léčit určité příznaky autismu. Nejsledovanější jsou však jeho účinky na rakovinu.

"Populační studie spojily vyšší příjem brukvovité zeleniny, jako je brokolice, s výrazně sníženým rizikem vzniku rakoviny. Vědci se domnívají, že sloučeniny v této zelenině – včetně sulforafanu – jsou zodpovědné za potenciální protirakovinné vlastnosti," uvádí web Healthline, který se zaměřuje na informace o zdraví.

Vědecká zkoumání naznačují, že sulforafan může mít potenciál v prevenci některých typů rakoviny, jako je rakovina prsu, tlustého střeva, plic nebo prostaty.

Sulforafan jako pomocník proti nádorům

V řadě studií ve zkumavkách a na zvířatech bylo prokázáno, že sulforafan má protirakovinné vlastnosti. Zároveň snižuje velikost i počet různých typů rakovinných buněk.

Výzkumy mimo jiné ukázaly, že sulforafan disponuje mimořádnou schopností zacílit své účinky na specifickou populaci rakovinných buněk, známých jako rakovinné kmenové buňky (CSC). Tyto buňky se mohou samy obnovovat, bujet a měnit se v jakýkoliv typ nádorové buňky. Jsou to často právě nádorové kmenové buňky, které odolávají chemoterapii.

infozoom_inSulforafan obsahuje i květák.

"Je pozoruhodné, že většina konvenčních chemoterapeutických činidel nemůže cílit na rakovinné kmenové buňky v klidovém stavu. To je alespoň částečně jeden z důvodů, proč někteří onkologičtí pacienti po standardní terapii recidivují," uvádí studie z roku 2023 s názvem Sulforaphane: Nově vznikající prostředek proti rakovině kmenových buněk.

Autoři studie poukazují na to, že sulforafan může zamezit vzniku nádoru prostřednictvím řady biologických procesů, jako je například detoxikace karcinogenů, oxidační stres, zástava buněčného cyklu nebo apoptóza (programovaná buněčná smrt).

Vodního dráčka vědci milují. Mazlíček, který je nadějí pro lidi s rakovinou

Zvířecí deník a chovatelství

"Je to silná protirakovinná fytochemikálie (fytochemikálie jsou biologicky aktivní látky obsažené v rostlinách; pozn. red.), která je bezpečná ke konzumaci s minimálními vedlejšími účinky. Stále však existuje potřeba dalšího výzkumu týkajícího se sulforafanu a vývoje jeho standardní dávky," upozorňuje studie z roku 2023 s názvem Protirakovinné vlastnosti sulforafanu: aktuální poznatky na molekulární úrovni.

Kde najdeme sulforafan

Za nejvydatnější zdroj sulforafanu jsou považovány brokolicové klíčky. "Klíčky brokolice jsou na sulforafan dvacetkrát až padesátkrát bohatší než zralá brokolice," uvádějí vědci.

I když většina studií používá koncentrovanou formu sulforafanu - takže není jasné, zda množství nalezené v čerstvých potravinách má stejný účinek - o prospěšnosti konzumace brokolice a dalších brukvovitých rostlin, kde se tato látka vyskytuje, nikdo nepochybuje.

Nejznámějším zdrojem sulforafanu je brokolice. Je to zelenina, kterou dobře snášejí i lidé s citlivějším trávením. Sulforafan však obsahuje i květák, zelí a kapusta.

Brokolicové klíčky:

Nejvyšší hladiny sulforafanu obsahuje syrová zelenina. "Syrová brokolice má desetkrát více sulforafanu než brokolice vařená," píše Healthline.

Za nejlepší způsob, jak při vaření omezit ztráty sulforafanu, je považováno dušení. Jeho doba by neměla přesáhnout tři minuty a teplota by neměla překročit 140 ˚Celsia.